MuistoJuhla Oy Hautauspalvelut
English Svenska EE RU
Verkkokauppaan
syyskuu 16, 2019

PUHUMINEN KANNATTAA AINA

Omasta toiveesta hautajaisten suhteen on helpointa kertoa mahdollisimman aikaisin.  Helpointa on myös kysyä läheiseltä hänen toiveistaan silloin kun kuolema muuten tuntuu kaukaiselta ja lähes mahdottomalta tapahtumalta.
 
Olisiko se päivä tänään, vaikka nyt samantien, kun kerrot puolisollesi, kumppanillesi tai lähiomaisillesi haluatko tuhkauksen ja vai arkkuhautauksen?
Tämä tieto helpottaisi rakkaimpiasi lähtösi jälkeen suunnattomasti.
Jos tällaiset asiat haluaa jättää miettimättä, sekin helpottaa läheisiäsi suunnattomasti, jos voit kertoa heille tahtosi olevan se että  läheisesi saavat päättää kaikista asioista kuten parhaaksi näkevät.  On hyvä ilmaista, jos sinulla ei ole mitään erityisiä toiveita omien hautajaisten suhteen, etkä halua elinaikanasi näitä asioita miettiä.
 
Pelkkä tällaisten asioiden kertominen antaa tukea suuressa surussa, kun menetyksen aika saapuu kohdalle. On turvallista ja lohdullista jos asiasta on yhdessä keskusteltu silloin kun menettämisen pelko ei ole konkreettinen. 
 
80% suomalaisista on sitä mieltä, että läheisen omaa toivetta on noudatettava hautajaisten suunnittelussa.  Hautajaisia järjestäessä asiakkaidemme omaiselle edesmenneen toiveet eri asioiden suhteen nousevat useamman kerran esiin suunnittelun edetessä.
 
On mieltä lämmittävää nähdä kuinka merkityksellistä ja lohdullista omaisille on toteuttaa rakkaan ihmisen toiveet.  Silloin saa viimeisen mahdollisuuden tehdä jotain konkreettista rakkaan omaisen toiveen mukaan.  Ja ikään kuin edesmennyt vielä kulkisi rinnalla järjestelyiden ajan.  ”Näin me yhdessä mietimme”  ”Sovimme jo vuosia sitten että…”
 
On myös helpompaa suunnitella läheisen hautajaiset kokonaan itse, jos edesmennyt on ilmaissut elinaikanaan sanallisesti, että toivoo omaisten päättävä kaikista asioista.
 
Hautajaisten järjestäminen on aina raskas asia, mutta lohtua tuo rakkaimman toiveen toteuttaminen tai tieto, ettei mitään erityistoiveita ole.
 
Puhuminen kannattaa aina!
 
Jos haluatte suunnitella osittain tai kokonaan omat hautajaisenne, olemme laatineet avuksenne pohjan, johon voitte täyttää omat valintanne
tärkeimmistä asioista.  Lomakepohjan voitte tulostaa tästä linkistä: http://bit.ly/toiveeni  

Luetuimmat kirjoitukset

Vertaistukiryhmät

8.3.2018

Kaikkien seurakuntien sururyhmät www.kapy.fi KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry –...

Jatka lukemista

Suru – mitä sanoa surevalle

8.3.2018

Suru on rakkautta menetettyä ihmistä kohtaan. Monelle surevan ihmisen kohtaaminen voi olla vaikea asia. Miten kohdata sureva?...

Jatka lukemista

Pukeutuminen perinteiseen muistojuhlaan

8.3.2018

Naiset: Pukeutuminen on osa tapakulttuuria ja huomaavaisuutta edesmennyttä ja surevia kohtaan. Maltillinen pukeutuminen on aina...

Jatka lukemista

Hänen intohimonaan oli golf

7.3.2018

Koska hänen rakkain harrastus oli golf, hän halusi sen näkyvän myös hänen viimeisessä juhlassa. Hän halusi itse suunnitella...

Jatka lukemista

Muistojuhlapaikkana Luonnon Kirkko

7.3.2018

Persoonalliset hautajaiset voi järjestää monella eri tavalla, eikä muistotilaisuutta välttämättä tarvitse pitää...

Jatka lukemista