MuistoJuhla Oy Hautauspalvelut
English Svenska EE RU
Verkkokauppaan

Uurnat

Mikäli edesmennyt tuhkataan, tarvitaan arkun lisäksi uurna. Tarjoamme laajan valikoiman erilaisia vaihtoehtoja, joista autamme teitä valitsemaan mieleisen. Uurnamallimme meille toimittavat kotimainen SHT-Tukku Oy sekä lappilainen Paperivalo Oy.

Myymme uurnia, jotka ovat valmistettu joko puusta, paperimassasta, luonnon savesta tai ne ovat kankaalla verhoiltuja. Kaikkiin uurniin kuuluu asennettuna nauhat, joilla uurna on helppo laskea hautaan. Kaikki uurnamme ovat ekologisia ja näin ollen helposti maatuvia.

Monipuolinen valikoimamme takaa sen, että  jokainen varmaan löytää valikoimastamme mieleisen uurnan. Toimimme paikkakunnilla Helsinki ja Lahti, mutta toimitamme uurnia verkkokauppamme kautta ympäri Suomen.

 

Arkku- ja uurnahautaukset ovat tasavertaisia hautaustapoja. Uurna on tarkoitettu vainajan tuhkan säilytykseen, kuljetukseen ja hautaamiseen.

Arkku tarvitaan myös tuhkahautauksissa, sillä vainaja tuhkataan aina arkussa.  Tavallisimmin tuhka luovutetaan noin viikon kuluttua siunaamisesta. Uurna luovutetaan omaisille yleensä siunauskappelissa tai esim. krematorion kansliassa. Uurnaa noudettaessa on aina todistettava henkilöllisyys.

Omaiset sopivat keskenään uurnan laskemisesta hautaan.  Suntio tai vahtimestari ohjaa saattoväen haudalle. Haluttaessa uurnan laskemisen yhteydessä voidaan pitää pieni rukoushetki. Se voidaan pitää joko pelkästään omaisten kesken tai paikalle voidaan pyytää pappi tai joku muu seurakunnan työntekijä.

Yleensä joku omaisista laskee uurnan hautaan ja hauta peitetään. Tuhka voidaan laittaa uurnassa joko uurnahautaan tai arkkuhautaan. Tuhka voidaan myös sirotella maa-alueelle tai vesistöön.

Suomen hautaustoimilain mukaan tuhka on haudattava tai muuten sijoitettava pysyvästi vuoden kuluessa tuhkauksesta. Suomessa vainajan tuhkaa ei saa säilyttää kotona. Tuhka on aina sijoitettava yhteen paikkaan, sitä ei ole mahdollista esim. jakaa.

Tuhkauurnan hautaustavat

Tuhkauurnan hautaustapoja on monia. Se voidaan haudata uurnahautaan, joka on hautausmaan varsinaisella uurnahauta-alueella. Jos suvulla on olemassa hautapaikka, niin uurna voidaan laskea myös sinne.

Tuhka voidaan haudata myös muistolehtoon. Tällöin hautauksen suorittaa hautausmaan henkilökunta ja hautasija jää vain seurakunnan tietoon.

Muistolehdoista on tullut monesta syystä suosittuja. Ne ovat lähes maksuttomia. Niistä ei myöskään synny omaisille hoitovelvoitetta.

Tuhkan sirottelu

Muistolehdon ja sirottelualueen erona on, että tuhka haudataan muistolehtoon, ja jos tuhka halutaan sirotella maan päälle, se tehdään sirottelualueella.

Omaiset voivat olla mukana tuhkan sirottelussa. Tuhka voidaan haudata vain sulan maan aikana.

Muistolehdoissa ja sirottelualueilla ei ole erillisiä hautamuistomerkkejä tai nimikilpiä. Vainajan tiedot laitetaan alueen yhteiseen muistopaateen.

Kolumbaarioon eli uurnaholviin uurnia sijoitetaan nykyisellään suhteellisen harvoin.

Hautaustoimilaki suo mahdollisuuden haudata tuhkan myös muualle, kuin seurakuntien hautausmaille. Sen voi haudata omalle maalle tai toisen omistamalle maalle maanomistajan suostumuksella. Tuhkan voi sirotella myös vesistöön.

Tuhkan voi haudata myös vesistöön

Vesistöalueen tyypillä ei ole merkitystä uurnan hautaamisessa. Se voi tapahtua yhtä hyvin mereen, jokeen tai järveen. Tuhka ei saastuta vesistöä. Aina kuitenkin tarvitaan omistajan tai haltijan lupa.Tuhkat siis voi haudata myös omaan mökkirantaan, jos siihen on alueen omistajan suostumus. Suurten rannikkokaupunkien edustoilla on merikortteihin merkityt alueet, joilla tuhkan voidaan haudata mereen. Helsingin edustalla on esim. Harmajan länsi-ja luoteispuolella luvallisia mereen hautauspaikkoja.

Oli tuhkan hautaustapa mikä tahansa yllä olevista, on kuitenkin tärkeää, että hautaustavasta päätettäessä se olisi vainajan oman tahdon mukainen.

Selaa uurnakuvastoa