MuistoJuhla Oy Hautauspalvelut
English Svenska EE RU
Verkkokauppaan

Hautamuistomerkit

Hautamuistomerkki on aina ainutkertainen hankinta, joten sen valintaan on hyvä paneutua huolellisesti. Muistomerkin materiaali, sisältö ja muoto kuvastavat edesmennyttä.

Hautakivi kuuluu suomalaiseen hautauskulttuuriin. Autamme teitä valitsemaan ja/tai suunnittelemaan juuri oikean hautamuistomerkin edesmenneelle.

Hautakiviasioissa edustamme yritystä Kaavin Kivi Oy, joka toimittaa kivet toiveidenne mukaan.

Alla avuksenne muutamia esimerkkejä.

Haudalle pystytetty muistomerkki

Hautakivi on haudalle pystytetty muistomerkki. Hautamuistomerkki on aina ainutkertainen valinta ja sen hankintaan on hyvä paneutua huolella. Hautamuistomerkin muodolla ja sisällöllä voidaan viestiä vainajasta.

Hautakiveen kaiverretaan vainajan nimi, syntymä- ja kuolinaika.

Nimitietojen lisäksi kiveen voidaan kaivertaa esimerkiksi ammatti, arvo tai runo.

Tekstin toteutustavoista yleisin on kaiverrus; muita vaihtoehtoja ovat pronssikirjaimet sekä -laatat.  Hautakiven ympärille voidaan myös valita erilaisia kauniita kivisiä reunuksia kukkaistutuksille.  Reunuskivillä voidaan ympäröidä hautakivi tai koko hauta-alue.

Pohjakiven valinta viimeistelee muistomerkin.

Tuhkauksen yleistymisen vaikutus hautakiven valintaan

Tuhkaus yleistyy koko maassamme. Tämä tarkoittaa hautapaikoissa sitä että yhteen hautapaikkaan voidaan haudata useampi perheen / suvun uurna.  On hyvä kiinnittää huomiota hautakiven suunnittelussa siihen, että kiveen saadaan mahtumaan kauniisti jopa kymmenisen perheen/suvun jäsenen nimeä.

Hautakivi toiveiden mukaan tai valmiista valikoimasta

Hautakivi voidaan valita hautakiviliikkeen valmiista valikoimista tai se voidaan valmistaa myös täysin omaisten toiveiden mukaan.

Aluksi on mietittävä monelleko vainajalle hautamuistomerkki hankitaan. Näin päästään määrittämään kiven koko.

Jokaisella seurakunnalla on omat  ohjeensa ja säädöksensä hautamuistomerkkejä koskien.

Ohjeet koskevat yleensä kiven maksimikokoa. Pääkriteerinä on, että hautamuistomerkin tulee mahtua omalle hauta-alueelle. Joillakin alueilla voidaan määritellä myös kiven väriin ja muotoon liittyviä seikkoja.

Kivi koetaan materiaaliksi, joka kuvaa muistojen pysyvyyttä. Kiven värin valinnalla voidaan vaikuttaa muistomerkin tunnelmaan.

Pintakäsittely vaikuttaa voimakkaasti kiven väriin ja ulkomuotoon. Yleisimpiä pintakäsittelyitä ovat kiillotus, hionta, lohkonta, hakkaus, polttaminen ja hiekkapuhallus. Esimerkiksi kiillotettu pinta luo tyylikkään vaikutelman ja se on helppohoitoinen vaihtoehto. Karheat pinnat likaantuvat helpommin, mutta tuovat luonnollisen vaikutelman.

Täytyy muistaa, että kivi on luonnonmateriaali ja sille on ominaista värin ja kuvioinnin vaihtelevuus.

Valokuva hautakiveen

Tämän päivän tekniikat mahdollistavat sen että hautamuistomerkkiin voidaan toteuttaa kuva henkilölle tai perheelle tärkeästä paikasta, kotipaikasta, viljapellosta, mökkirannasta, veneestä tai muusta halutusta kohteesta.  Vaihtoehtona voi olla myös kuva edesmenneestä.  Taataksemme tasokkaan lopputuloksen, on valittu kuva oltava mahdollisimman suuri kooltaan, sävykontrasteiltaan selkeä. Kun valittu kuva täyttää luetellut kriteerit, saadaan kuvassa olevat  yksityiskohdat kiviveistämöllä valmistettua niin että yksityiskohdat tulevat parhaalla mahdollisella tavalla esille.
Kuvan erottumiseksi parhaiten, on kivilajin oltava aina musta.  Mustalla pohjavärillä kuvaan saadaan parhaat kontrastit.
Viimeistellyn ja selkeän lopputuloksen tuo myös kiiltoreunus, joka jätetään kivan ja kuvan reunojen välille.
Sateen aikana märässä ja kosteassa hautamuistomerkissä kuva himmentyy hetkellisesti heikommin nähtäväksi. Kiveen työstetyt kuvat näkyvät selkeästi hautakiven ollessa kuiva.

 

MuistoJuhla Oy tekee yhteistyötä hautamuistomerkkejä valmistavan Kaavin Kiven kanssa.

Muistomerkin hintaan sisältyvät kuljetus, asennus sekä kahden vuoden oikaisutakuu. Kaavin Kivi hakee muistomerkille tarvittavat luvat seurakunnasta.