MuistoJuhla Oy Hautauspalvelut
English Svenska EE RU
Verkkokauppaan

Arkut

Arkkua valitessa on hyvä pohtia, millainen arkku kuvastaisi edesmenneen persoonaa tai arvomaailmaa. Entä materiaali; puinen vai kangaspäällysteinen? Mikä väri olisi oikea?

Arkkumallimme toimittaa kotimainen SHT-Tukku Oy.  Kaikki arkkumallit ovat ekologisia ja tuhkaukseen soveltuvia. Autamme teitä valitsemaan laajasta valikoimastamme parhaan mahdollisen vaihtoehdon.  Olemme suunnitelleet kotimaiselle SHT-Tukku Oy:lle arkkumalleja joten halutessanne suunnittelemme tilauksesta oman, ainutlaatuisen arkun.

Muisto arkkuun

Teillä on mahdollisuus halutessanne jättää rakkaallenne arkkuun jokin muisto. Se voisi olla esimerkiksi kirje, valokuva, pehmolelu tai vaikka kukka. Viimeisten jäähyväisten, kiitosten tai hyvinkin henkilökohtaisen viestin jättäminen voi tuoda läheisille lohtua eron hetkellä. Muisto voi olla myös merkityksellinen valokuva, tai jokin muu tärkeäksi kokemanne asia.

Selaa kuvastoa

Osa viimeistä matkaa

Suomessa kaikki vainajat saatetaan arkussa joko hautaan tai tuhkaukseen. Arkku siis on keskeinen osa läheisen viimeistä matkaa.

Arkkuhautaus tarkoittaa arkun hautaamista maahan. Jokaisella on oikeus hautapaikkaan kotipaikkakuntansa hautausmaalla, riippumatta siitä onko kuulunut seurakuntaan vai ei. Sukuhautaan haudattaessa tulee ensin tarkistaa, että arkkuhautaus siihen on mahdollinen. Tähän vaikuttaa hautasijojen määrä ja koska edelliset vainajat on haudattu.

Kantajat

Arkkua on hyvä olla kantamassa kuusi kantajaa, miestä tai naista. Kantajista läheisimmät asettuvat arkun pääpuolelle (arkku on alttarilla pää alttariin päin).  Ajatuksella valittu arkku kuvastaa juuri niitä asioita, joilla vainajan ainutkertaista elämää halutaan kunnioittaa.

Arkut käsityönä

Arkkuvalikoimamme koostuu kotimaisista SHT-Tukun valmistamista arkuista.

Arkut valmistetaan käsityönä Punkalaitumen tehtaalla. Ulkoasultaan arkut ovat puuta tai kangasverhoiltuja. Puulajeista käytetyin on suomalaisesta käsityöperinteestä tuttu honka (mänty), joka on myös kangasverhoiltujen arkkujen rakenteen materiaali. Arkuille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-tunnus, joka löytyy jokaisesta valmistetusta tuotteesta. Arkkujen mukana tulee aina tyyny, peite ja kasvoliina. Arkkujen ulkomitan standardipituus on hieman yli kaksi metriä. Tarvittaessa arkun saa eri pituisena ja/tai levyisenä.

Meillä on ollut ilo olla mukana uudistamassa SHT-Tukun arkkuvalikoimaa. Mallistossamme olevat arkkumallit Runo ja Kajo ovat meidän suunnittelemia.

Miten valita arkku edesmenneelle?

Eräs koskettavimpia ja vaikeimpia asioita kuoleman kohdatessa voi olla arkun valinta. Rakkaan viimeisen leposijan valinta on hyvin tunnepitoinen hetki.

Valinta on hyvä aloittaa miettimällä edesmennyttä. Jos hän on ollut hyvin hento ja naisellinen, hyvä valinta voisi olla kangasverhoiltu malli. Jos hän on ollut miespuolinen luontoihminen, voisi hänenlaiselleen sopia hongasta veistetty puinen arkku. Malli on hyvä valita niin, että se heijastaa edesmenneen elämää, arvomaailmaa ja persoonallisuutta.

Arkku on hautausseremonian keskipiste ja siksi se on tärkeä osa hautajaisia. Sillä on myös käytännön merkitys. Se suojaa edesmennyttä kuljetuksessa ja on tärkeä osa hautajaisseremoniaa.
Sitä tarvitaan sekä maa- että tuhkahautauksessa. Tuhkahautauksessa tarvitaan lisäksi myös uurna, koska vainaja tuhkataan siinä.

Jokainen meistä on eri kokoinen, joten arkkujakin on eri kokoisia. Vauvoille kauttamme saa pieniä huovutettuja vauvojen malleja. Aikuisille tehdyt mallit ovat standardikokoa. Jos edesmennyt on pituudeltaan keskivertoa normaalia pidempi tai painoltaan keskimääräistä suurempi, on tilausta tehtäessä hyvä ilmoittaa edesmenneen mitat, että arkku olisi vainajalle sopivan kokoinen. Tilaustyönä tehdään jokaisen mitoille sopiva arkku.

Ekologisuus

Ekologisessa arkussa yhdistyvät kauniilla tavalla luonnon sekä edesmenneen kunnioittaminen. Hautaus voidaan siis tehdä mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Nykyaikainen ekologinen hautaus on paluuta maanläheisyyteen.

Ekologiset mallit eivät sisällä luonnolle haitallisia kemikaaleja, keinokuituja tai muita ongelmajätteeksi luokiteltuja materiaaleja.

Myös arkun sisäosat tehdään luonnonkuiduista ja ne tarjoavat vainajalle parhaan mahdollisen leposijan. Ekologisinta on pukea edesmennyt luonnonmateriaalista tehtyyn arkkuvaatteeseen. Silloin yhdistyvät luonnon rauha ja maan syvä kunnioitus. Ekologisia leposijoja on saatava sekä puisina että kangasverhoiltuina.

Arkkujen materiaalit

Kun puu tuotetaan mahdollisimman lyhyen matkan takaa, voidaan silloin varmistaa, että se on sertifioitua ja näin täyttää tavoitteet ekologisuudesta sekä luonnon hyvinvoinnista. Honka on yleisin arkkujen valmistuksessa käytetty puumateriaali. Tammi on arvokas materiaali ja puun syyrakenne antaa tuotteelle omanlaisensa ilmeen. Kotimainen koivu soveltuu myös hyvin niiden valmistamiseen.

Pellava on luontoystävällinen valinta arkun verhoilussa. Pellava on vaatimaton kasvi, joka elää vähäravinteisessa maaperässä, eikä vaadi viljeltynä paljon vettä kasteluun. Puuvilla joudutaan kuljettamaan pitkän matkan takaa, joten se on pellavaan nähden vähemmän ekologinen vaihtoehto, mutta joka tapauksessa ekologisempi vaihtoehto kuin keinokuidut.

Personoitu arkku

Personoituja malleja kysytään nykyään yhä enemmän. Sen kylkeen voi saada yksilölliset nimikirjaimet tai jonkun kuva-aiheen, joka liittyy edesmenneen elämään. On hyvä huomioida, että arkun kanteen ja kylkeen voivat hautajaisvieraat kirjoittaa esim. viimeiset jäähyväissanat tai piirtää vaikka sydämen.

Hinnat vaihtelevat sen materiaalin ja tekotavan mukaan. Hintahaitari on laaja. Halvimman arkun saa alle 400 eurolla. Kalleimpien tammisien mallien hinnat nousevat lähelle 3000 euroa. Kangaspäällysteiset pääsääntöisesti ovat puisia arkkuja edullisempia.